МВФ очаква глобалният икономически растеж да бъде около 3% през следващите

...
МВФ очаква глобалният икономически растеж да бъде около 3% през следващите
Коментари Харесай

МВФ очаква едва 3% глобален растеж през следващите пет години

МВФ чака световният стопански напредък да бъде към 3% през следващите пет години. Това е доста под историческите междинни равнища от към 3,8% и е " най-ниската средносрочна прогноза от десетилетия - което ще има големи последици, изключително за най-уязвимите стопански системи и хора, Ще бъде доста по-трудно да се усъвършенства стандартът на живот, да се понижи бедността и да се влага в бъдещето.

Това заяви управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева преди годишната лекция " Мишел Камдесю " във Вашингтон. Това е десетото издание на лекцията " Мишел Камдесю ", отдадена на централното банкиране.

Бавният напредък и високата инфлация, които водят до по-високи лихви и по-силен $, също по този начин затрудняват понижаването на дълговите равнища, предизвести Георгиева. Множество страни с ниски и междинни приходи са изправени пред нетърпим дългов товар и това ще има " големи последици за евентуалния напредък и за икономическите вероятности на милиони хора, " сподели тя.

Тя регистрира провокации като войната в Украйна, която има голямо въздействие върху световното възобновяване от рецесията с Covid. Комбинираното влияние на тези два екзогенни шока се показва както в муден напредък, по този начин и в висока инфлация.

Ето за какво множеството централни банки трябва да продължат своя ангажимент за понижаване на инфлацията. Необходима е рестриктивна позиция, до момента в който не се появят ясни признаци за изстудяване на главната инфлация. От фискална позиция целта е да се възстановят буферите, като в същото време се защитят най-уязвимите хора. Разбира се, по-строгата фискална политика също ще помогне в битката с инфлацията, сподели още тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР